Is networkmarketing een piramidespel? Onthullende blog!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Is networkmarketing een piramidespel? Onthullende blog!

Laatste update: 20/08/2023   gemiddelde leestijd:  minuten 

network marketing piramidespel

Wanneer mensen het woordje Network marketing of MLM horen wordt er vaak gelijk gedacht aan een piramidespel. In dit artikel kom je erachter of dit nu echt daadwerkelijk zo is. 

Er zijn veel mythes over netwerkmarketing, maar de waarheid is dat het een geweldige manier kan zijn om geld te verdienen als je weet hoe je het moet doen.

Mijn eigen ervaring met Network marketing

Ik ben nu een paar jaar bezig met netwerkmarketing en het is niet altijd gemakkelijk geweest. In het begin was alles nieuw voor me. Met vallen en opstaan en van de beste Europese Network marketeer heb ik uiteindelijk het ‘vak’ geleerd. 

Ik doe meerdere online marketing activiteiten, maar ik kom altijd terug op netwerkmarketing omdat ik dol ben op het idee om anderen te helpen en er een zakcentje extra mee te verdienen.

network marketing piramidespel

Ik werk momenteel samen met AI Marketing en dit gaat super! Het is wel een lastig bedrijf om mee samen te werken maar ze komen gelukkig hun woord altijd na. 

TIP: ontdek in mijn case study wat AI Marketing je kan opleveren

De reis is tot nu toe de moeite waard, maar toch hoor ik vaak (onterecht) dat Network marketing een piramidespel is. Ik hoop in dit artikel mijn ervaring met je te kunnen delen.

Wat is netwerkmarketing en hoe werkt het?

Netwerkmarketing is een verdienmodel waarbij producten of diensten worden verkocht aan mensen in een specifiek netwerk. Het is een manier om relaties op te bouwen en geld te verdienen door producten of diensten te verkopen aan je vrienden, familie en kennissen of andere geïnteresseerden.

Netwerkmarketing is niet hetzelfde als multi level marketing, wat verwijst naar de verkoop van goederen en diensten door onafhankelijke contractanten die geen werknemers zijn van het bedrijf dat ze heeft ingehuurd.

Bij netwerkmarketing worden distributeurs aangemoedigd om hun eigen producten te verkopen of anderen in hun team  te werven om commissies te verdienen met hun verkopen. Hoe meer mensen een individu rekruteert, hoe hoger zijn/haar commissietarief zal zijn.

waarom beginnen mensen met network marketing

Er zijn veel redenen waarom mensen besluiten om deel te nemen aan netwerkmarketing. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn om geld te verdienen en financiële vrijheid.

Als je geld wilt verdienen, dan is lid worden van een netwerkmarketingbedrijf een van de beste manieren om dat te doen.

Netwerkmarketingbedrijven zijn een van de beste manieren om geld te verdienen. Als je het meeste uit je tijd wilt halen, dan is lid worden van een netwerkmarketingbedrijf een uitstekend idee vanwege het resterende inkomen dat je ermee kunt verdienen.

De top 3 redenen waarom mensen beginnen met netwerkmarketing zijn:

  • Geld verdienen - dit is de meest voorkomende reden om lid te worden van een MLM-bedrijf; Geld is voor veel mensen een zeer begeerde en belangrijke hulpbron. Dit is de reden waarom MLM's zo populair en succesvol zijn.
  • Financiële vrijheid - dit is wanneer u zich geen zorgen hoeft te maken over uw rekeningen, u zich kunt concentreren op het opbouwen van uw bedrijf en meer geld verdienen; Tegenwoordig vinden veel mensen hun financiële vrijheid door hun baan op te zeggen of parttime te werken. De transitie is niet eenvoudig, maar de impact is groot.
  • Anderen helpen - sommige mensen beginnen met netwerkmarketing omdat ze anderen willen helpen door hun ervaring en kennis met hen te delen.

Anderen helpen is wat de meeste mensen zeggen dat hen motiveert om met netwerkmarketing te beginnen. beginnende netwerkmarketeers willen anderen helpen door hun ervaring en kennis met hen te delen. 

Netwerkmarketing is een zelfhulpbedrijf met de focus om buiten de eigen cirkel te treden en zoveel mogelijk mensen te helpen.

Wat is een piramidespel?

Een piramidespel is een manier om mensen te laten denken dat ze meer geld verdienen dan ze in werkelijkheid zijn. De deelnemers doen een inleg (geld of goederen) en vervolgens moeten ze proberen anderen over te halen om mee te doen. 

De inleg van de nieuwkomers wordt namelijk uitbetaald aan bestaande deelnemers. Dit heeft grote vergelijkingen met een ponzi schema

De investering varieert vaak van enkele honderden tot duizenden euro's.. Om een mooie plaats in de piramide te krijgen, moet je deze beklimmen. Daarna ga je pas verdienen

Een piramidespel is verboden op grond van de wet op de kansspelen. Dit spel heeft een hoge uitbetaling, maar het kost je aanzienlijk meer als het slecht is opgezet. Het aanbieden van, maar ook deelnemen aan piramidespelen is verboden. Op grond van de Kansspelwet mag je een spel niet online of offline promoten.

Alles in het leven is één groot piramidespel!

Voorbeeld 1: 

Heb je er wel eens over nagedacht dat het hele leven één groot piramidespel is? Stel je voor, je werkt bij een groot bedrijf als werknemer. Volgens de Hiërarchie staat er dan een afdelingschef boven je. 

Daarboven staat dan vaak weer een cluster chef, en die moet weer verantwoording afleggen tegen de directie. Uiteindelijk staat bovenaan de (piramide) de CEO. 

In het piramidespel verdiend diegene die bovenaan staat het meeste. In dit schema verdiend de CEO meer als de werknemer. 

Is dit een piramidespel?

network marketing piramidespel

Voorbeeld 2:

Laten we de KFC (Kentucky Fried Chicken) eens als voorbeeld nemen. De KFC heeft ook bovenstaande personeelsstructuur. Echter gaan we nu een stapje verder. KFC is een franchise organisatie. Iedere filiaalhouder betaald een franchise fee aan de organisatie. 

De Nelderlandse tak van KFC betaald dan weer een fee aan het hoofdkantoor van KFC. En wie stat nu aan de top van de piramide? 

DE directie en CEO van KFC!

Wat is het verschil tussen een piramidespel en network marketing?

Piramidespelen zijn doorgaans illegaal en in de meeste landen niet toegestaan, omdat ze kunnen leiden tot het verlies van grote sommen geld voor degenen die deelnemen. 

Netwerkmarketingbedrijven daarentegen zijn legaal en legitiem, met veel regels en voorschriften die zijn opgesteld om hun leden te beschermen tegen fraude.

Een piramidespel is een soort frauduleus bedrijfsmodel dat investeerders een onmogelijke hoeveelheid geld belooft met weinig of geen risico. 

Multi-level marketingbedrijven zijn niet frauduleus, maar ze hebben wel enkele overeenkomsten met piramidespelen.

mlm piramidespel

Een persoon wordt lid van het bedrijf door het product of de dienst rechtstreeks te verkopen, of door anderen te werven om het product of de dienst te verkopen. 

Het bedrijf gebruikt dit netwerk van verkopers om zijn producten en diensten op de markt te brengen en te verkopen, terwijl het training en ondersteuning biedt aan iedereen in het netwerk.

Piramidespelen beloven een hoog investeringsrendement zonder enig risico, terwijl multi-level marketingbedrijven een mogelijkheid bieden voor het genereren van inkomsten met enig risico.

Piramidespelen worden vaak op de markt gebracht als een manier voor mensen om in korte tijd duizenden euro’s  te verdienen met weinig tot geen risico. 

Multi-level marketingbedrijven beloven daarentegen een hoog rendement op de investering met een risiconiveau.

Hoe kun je voorkomen dat je wordt opgelicht door een MLM-bedrijf?

Sommige MLM-bedrijven doen het alleen voor het geld en doen er alles aan om iets te verkopen. Ze zullen elke tactiek gebruiken om je binnen te halen, zelfs als dat betekent dat je leugens moet vertellen.

Er zijn enkele MLM-bedrijven die legitiem zijn en een product of dienst aanbieden die mensen kan helpen. De sleutel is om het bedrijf te vinden met een echt product of geleverde dienst.

Wanneer je op zoek bent naar een netwerkmarketingbedrijf, zoek dan naar een bedrijf dat producten of diensten aanbiedt die je zelf ook nodig hebt en die je al een tijdje alleen gebruikt.

Conclusie: Is network marketing een piramidespel?

Het wordt vaak vergeleken met een piramidespel maar dit is het absoluut niet. MLM wordt door deze bewering vaak in een slecht daglicht geplaatst. 

Wil je starten met network marketing doe dan van te voren goed onderzoek. Ik zit er al heel wat jaren in en ken de klappen van de zweep momenteel. 

Eigenlijk ben ik best wel nieuwsgierig naar jouw ervaringen met MLM. Zet je reactie onder deze post, en je mag er best een pitch voor doen. Leuk zelfs!

Benoem je bedrijf, promoot het onder deze blog en ik hoop dat je dan weer wat leden kunt toevoegen aan je netwerk!

Hi, Geert Hier!

Geert Louters is de eigenaar van verdienwijzer.nl. Een paar jaar terug was ik nieuwsgierig of het mogelijk is om een passief inkomen op te bouwen via internet.

Ik ben er achter gekomen dat dit absoluut mogelijk is. Ik wil jou graag leren hoe je geld kunt verdienen via internet en hoe je jaarlijks heel veel geld kunt besparen.

Geld verdienen en geld besparen, alles op één plek!

Geert Louters

Anderen vonden dit ook interessant

January 12, 2024

Zo ga je met affiliate marketing op TikTok viral (stappenplan)

January 6, 2024

Geld verdienen met PLR: Ontdek het geheim voor passief inkomen via Etsy

December 28, 2023

Systeme.io review en mijn ervaring: De oplossing voor jouw gepruts?

November 12, 2023

Money Mastermind Review 2023 van Jelline Brands: Is dit de moeite waard?

© Copyright 2024. verdienwijzer.nl

Privacy policy          

>