Hoe kun je stoppen met teveel geld uitgeven? 7 tips en tricks!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe kun je stoppen met teveel geld uitgeven? 7 tips en tricks!

Laatste update: 24/06/2022   gemiddelde leestijd:  minuten 

teveel geld uitgeven

Voel jij je soms een mislukkeling omdat je teveel geld aan het uitgeven bent? Is dit herkenbaar?

Ben je ooit de maand begonnen met de beste bedoelingen om eindelijk eens een keer:

 • geld te besparen 
 • alleen kopen wat je nodig hebt
 • wegblijven van de verkoopdisplays 
 • proberen je uitgaven in de gaten te houden?

En dan, ondanks je inspanningen, lijkt het gewoon weer eens een keer te mislukken. Voor je het weet heb je meer geld uitgegeven dan je eigenlijk wou. 

In dit geval, Geef jezelf niet de schuld. het overkomt heel veel mensen en daarom heb ik 7 tips en tricks hoe je kunt stoppen met teveel geld uitgeven. 

1. Teveel geld uitgeven? Waarom doen we dat eigenlijk

Er zijn veel redenen waarom we te veel uitgeven. Het kan zijn dat we ons niet bewust zijn van onze ware bestedingspatroon. 

Misschien schatten we onze inkomsten, uitgaven, schulden en uitgaven verkeerd in. 

Uiteindelijk daalt ons bankrekeningsaldo sneller dan we eigenlijk verwachten. Wat de reden ook is, als je er klaar voor bent om je financiën beter onder controle te krijgen, zullen deze 7 tips en tricks je gaan helpen je uitgaven onder controle te houden.

teveel geld uitgeven

Voordat we gaan beginnen, moet je eerst even bij jezelf gaan nagaan waar bij jou de valkuil zit

 • Probeer je indruk te maken op anderen om teveel geld uit te geven? 
 • Ben je gevoelig voor impuls aankopen?
 • Heb je onbewust abonnementen afgesloten?
 • Let je nooit op aanbiedingen

In veel gevallen heeft teveel geld uitgeven te maken met emotionele en psychologische triggers. Als jij nu die triggers verwijdert, neem je de verleiding weg en heb je veel minder kans om te veel uit te geven. Houd dus de volgende keer dat u de deur uitgaat rekening met het volgende:

Tijdstip

Merk je dat je op bepaalde momenten van de dag meer energie hebt? Als dat zo is, ga dan winkelen in tijden dat je meer energie hebt en minder gestrest bent. Je gaat verstandige uitgaven maken en rationeler denken als je ontspannen en minder onder druk staat.

Omgeving

Zijn er bepaalde omgevingen die ervoor zorgen dat je geld wilt uitgeven, of waardoor jij je  verplicht voelt om geld uit te geven? 

De markt, grote winkelcentra, en zelfs wanneer je op vakantie bent, zijn allemaal uitstekende voorbeelden van momenten waarop je eerder teveel geld gaat uitgeven.

teveel geld uitgeven

Neem dus de verleiding weg door dergelijke omgevingen uit de weg te gaan of slechts een paar euro mee te nemen.

Als je een favoriete winkel hebt en je merkt dat je door de gangpaden dwaalt op zoek naar geweldige aanbiedingen, doe er dan alles aan om je mogelijkheden om daarheen te gaan te beperken. 

Als het onvermijdelijk is om naar je favoriete winkel te gaan, bewaar dan je geld en bankpas voor jezelf (lees hier later meer over).

Humeur

Verschillende stemmingen en emotionele toestanden kunnen onze energiebronnen veranderen, waardoor we vatbaarder worden voor impulsaankopen. 

Als je bijvoorbeeld gestrest of angstig bent, ben je snel geneigd om dure dingen te gaan aanschaffen. 

In plaats van naar het winkelcentrum of je favoriete webshop te gaan bezoeken, ga je naar de sportschool of het park. 

Een wandeling maken of wat aan lichaamsbeweging doen zal wonderen doen om je humeur op te krikken. 

Wat belangrijk is, is dat je de stemmingen identificeert die van invloed zijn op je bestedingsgedrag, en manieren vindt om 'het shoppen' te vermijden tijdens stemmingen die ertoe leiden dat je impulsaankopen doet.

Groepsdruk

Heb je de neiging om meer geld uit te geven dan je normaal zou doen als je met je vrienden omgaat? 

Zelfs de meest goede vrienden kunnen een slechte invloed op je hebben, vooral als ze zelf slechte bestedingspatronen hebben. 

Als jij je niet kunt veroorloven om uit eten te gaan, winkelen en op vakantie te gaan zoals je vrienden dat doen, is het prima om hun uitnodigingen af te wijzen.

teveel geld uitgeven

Maak daarom plannen waarvoor je niet veel geld hoeft uit te geven.

 •  Afspreken voor koffie in plaats van brunch
 • nieuwe wandelroutes verkennen in plaats van naar het laatste concert te gaan
 • Of nodig mensen thuis uit voor een diner, maak onderling afspraken wie het voor- hoofd en nagerecht gaat maken en deel de kosten. 

Met deze tips kun je gelijk al beginnen om minder geld uit te gaan geven die de moeite waard zijn. 

Een dure vakanties of een chique diners wat je vrienden doen is dus echt niet nodig. maar je kunt nog steeds genieten van een leuk sociaal leven zonder veel geld uit te geven.

Wees niet bang om je vrienden te laten weten dat je probeert minder uit te geven; misschien kunnen ze je helpen. Sommige zullen je gaan uitlachen maar dit zullen niet je beste vrienden zijn. 

Omring je met vrienden die je zullen steunen terwijl jij werkt aan je financiële doelen.

Lifestyle

Als je gewend bent aan een bepaalde lifestyle, kan het moeilijk zijn om bepaalde dingen op te geven als je plotseling in financiële moeilijkheden komt . 

Maar als  je lifestyle uiteindelijk groter wordt dan je budget en je niet weet hoe je moet stoppen met het overschrijden van je budget, kun je in een slechtere  financiële conditie terechtkomen .

Je opvoeding heeft ook invloed op je lifestyle keuzes. Als je bent opgegroeid in een huishouden waar geld altijd krap was, voel je misschien de drang om te veel uit te geven om te compenseren voor alle dingen die je tijdens je jeugd niet hebt gekregen. 

Evenzo, als je bent opgegroeid in een huishouden waar geld geen probleem was, ben je misschien gedwongen om geld uit te geven dat je niet hebt om de lifestyle te behouden waarmee je bent opgegroeid.

De gemakkelijkste manier om binnen je eigen middelen te gaan leven, is door een budget te maken en je eraan te houden. 

Misschien moet je wat comfort opofferen, maar het zal de moeite waard zijn als jij je banksaldo uit het rood ziet komen.

2. Volg al je uitgaven

De kleinste aankopen kunnen al behoorlijk oplopen, en tegen de tijd dat het einde van de maand nadert, kunnen we worden geconfronteerd met een slinkende bankrekening. 

Tip: Download hier de GRATIS app van Dyme om inzicht te krijgen in je financiën>>>

Het bijhouden van je uitgaven is de sleutel om minder geld te gaan uitgeven. Het zorgt ervoor dat je bewust gaat worden van iedere euro die je uitgeeft. 

teveel geld uitgeven

Als je eenmaal weet waar je geld naartoe gaat, kom je in een betere positie om slimmere keuzes te maken en het gebied te identificeren waarop je kunt bezuinigen.

Veel  mensen beginnen met het bijhouden van de grotere uitgaven, maar het is net zo belangrijk om aandacht te besteden aan die kleine, dagelijkse aankopen. 

impulsaankopen

Een kopje koffie buiten de deur, een keer lunchen in een restaurant, je krasloten of het kopen van een tijdschrift bij de kassa van de supermarkt kan meer opleveren dan je denkt, en ze kunnen grote gevolgen hebben voor ons budget.

Als je 4,- per dag kunt besparen levert dit al gauw 100,- per maand op!

3. Betaal met contant geld en gebruik je bankpas niet meer

Het wordt steeds meer ingeburgerd: Betalen met je smartphone of bankpas. Een slimme marketing truc van de ondernemers want zij zorgen ervoor dat jij teveel geld gaat uitgeven. 

Het is natuurlijk hartstikke handig om te gaan betalen met je bankpas of smartphone maar dit kan maar zo de nummer één reden zijn waarom jij teveel geld uitgeeft.

Met contant geld betalen zie je gelijk hoeveel je nog hebt en hoeveel je nog in je portemonnee hebt.

Door alleen contant te betalen, dwing jij jezelf om alleen uit te geven wat je hebt. Verstop je bankpas tijdelijk (wel op een plek dat je het zelf weer kunt vinden  ) en probeer vast te houden aan een op contant geld systeem om te zien of dit jou gaat helpen om niet meer teveel geld uit te geven 

Stop op basis van je budget wat contant geld aan het begin van de week in een envelop, wat je eigen geldautomaat gaat worden. 

Door contant te betalen, leer je hoe je kunt stoppen met het teveel geld uitgeven. 

Het geld envelop systeem gaat je ook aanmoedigen om creatiever en vindingrijker te worden. 

Als je te veel geld uitgeeft en niet genoeg hebt om met je vrienden uit eten te gaan, moet je verschillende manieren bedenken om geld te besparen, of budgetvriendelijke manieren bedenken om tijd met je vrienden door te brengen.

4. Vergeet je geld - letterlijk en figuurlijk

Wanneer je naar het winkelcentrum of de supermarkt gaat, neem dan alleen het bedrag mee wat je verwacht nodig te hebben en laat de rest thuis. 

Wanneer je zeker weet dat je iets moet aanschaffen met je bankpas mag je die meenemen.

Als u een online shopper bent, is het zeker handig om uw bank gegevens in je winkelprofiel op te slaan, maar het is ook gemakkelijker om ten prooi te vallen aan impulsaankopen. 

Het enige dat nodig is, is een klik, en je bent een paar paar schoenen rijker, maar honderd euro armer. Het verwijderen van je bankgegevens maakt het iets minder handig om aankopen te doen, en in de paar minuten dat je naar je portemonnee grijpt en je bankpas eruit haalt, kunt je dan ook besluiten dat je die aankoop eigenlijk helemaal niet nodig hebt.


Ontdek de leukste manier om geld te besparen

Gebruik de kortingscode 'verdienwijzer' om je korting van 10,- te claimen

Hi, Geert Hier!

Geert Louters is de eigenaar van verdienwijzer.nl. Een paar jaar terug was ik nieuwsgierig of het mogelijk is om een passief inkomen op te bouwen via internet.

Ik ben er achter gekomen dat dit absoluut mogelijk is. Ik wil jou graag leren hoe je geld kunt verdienen via internet en hoe je jaarlijks heel veel geld kunt besparen.

Geld verdienen en geld besparen, alles op één plek!

Geert Louters

Anderen vonden dit ook interessant

January 12, 2024

Zo ga je met affiliate marketing op TikTok viral (stappenplan)

January 6, 2024

Geld verdienen met PLR: Ontdek het geheim voor passief inkomen via Etsy

December 28, 2023

Systeme.io review en mijn ervaring: De oplossing voor jouw gepruts?

November 12, 2023

Money Mastermind Review 2023 van Jelline Brands: Is dit de moeite waard?

© Copyright 2024. verdienwijzer.nl

Privacy policy          

>